Λίγα λόγια για εμάς

Ονομάζομαι Ανδρέας-Θοδωρής Παπαδόπουλος-Γουόρκ, κατάγομαι από τη Φολέγανδρο όπου έχω ζήσει σχεδόν όλη μου τη ζωή και είμαι ο διευθυντής του ξενοδοχείου Άμπελος. Τελείωσα το λύκειο στη Φολέγανδρο και μετά από αυτό την Δραματική Σχολή "Ίασμος" στην Αθήνα.

Η μητέρα μου ονομάζεται Άννα και κατάγεται από την Δανία ενώ ο πατέρας μου ο Φώτης είναι Έλληνας. Οι γονείς μου ξεκίνησαν το 1984 να ασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες στη Φολέγανδρο, το αγαπημένο μας νησί, όπως εργαστήρια ζωγραφικής, ιστιοπλοΐας, γιόγκα, φιλοσοφίας κ.α.

Το 2001, ο θείος μου Peter με τη θεία μου Ρεμπέκα, οι οποίοι παράγουν μερικά από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου και κατοικούν στην Καλιφόρνια, κατασκεύασαν το ξενοδοχείο Άμπελος, σαν έδρα και εξοχική κατοικία για τον εαυτό τους. Επισκεφτείτε το site τους.

Οι γονείς μου ανέλαβαν την διαχείριση και ευθύνη του ξενοδοχείου και εξακολουθούν να μας βοηθούν, αν και ο πατέρας μου εδώ και πολλά χρόνια παράλληλα δημιουργεί και πουλάει κοσμήματα στο κατάστημά του στη Χώρα της Φολεγάνδρου.

Τον Δεκέμβριο του 2013, η σύζυγός μου Αρετή και εγώ αναλάβαμε το ξενοδοχείο. Η Αρετή έχει σπουδάσει σχετικά με την διοίκηση ξενοδοχείων και εστιατορίων. Χόμπυ μας είναι να ψαρεύουμε, να παίζουμε μουσική ως DJ, αλλά πάνω απ 'όλα μας αρέσει να γνωρίζουμε και να μιλάμε με ανθρώπους και να απολαμβάνουμε τη ζωή μας σε αυτό το όμορφο σημείο της γης μαζί σας...

Η ιστορία μας

Εξαιτίας μιας ιστορίας αγάπης ο παππούς του πατέρα μου Φώτη, ποιητής και φτωχός αγρότης, έφυγε από την Φολέγανδρο το 1910.Πήγε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και δεν γύρισε ποτέ ξανά στο νησί. Εκεί γεννήθηκε και ο πατέρας μου. Η μητέρα μου γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη, στην Δανία. Ο πατέρας της ήταν καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών και λόγω αυτής της ιδιότητας, παράλληλα και με τις σπουδές της, ήρθε στην Ελλάδα το 1979.

Έχοντας για όνειρο την Φολέγανδρο

Η Άννα και ο Φώτης ήταν ονειροπόλοι. Ονειρεύονταν να έχουν μια ζωή στη Φολέγανδρο, και να φτιάξουν μια επιχείρηση που να ασχολείται με δραστηριότητες γύρω από τον τουρισμό που να ταιριάζει στο πνεύμα της Φολεγάνδρου. Έτσι ξεκινάει η ιστορία...

Επιστροφή στη Φολέγανδρο

Η Άννα και ο Φώτης επέστρεψαν στο αγαπημένο τους νησί το 1984 και ξεκίνησαν μια νέα ζωή και μια νέα ιδέα. Αρχικά οργανώνοντας μαθήματα ζωγραφικής και στη συνέχεια μαθήματα ιστιοπλοΐας, τοπικής ιστορίας και πολλές ακόμη καλοκαιρινές δραστηριότητες. Σιγά-σιγά τα εργαστήρια εμπλουτίστηκαν με γιόγκα, χορούς, καταδύσεις, μαθήματα κεραμικής, κατασκευή μασκών, θέατρο και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την Ελλάδα και τη Φολέγανδρο.

Η Κυκλαδική Σχολή

Οι καθηγητές μας κατάγονταν από πολλές χώρες, όπως φυσικά και οι μαθητές. Κάπως έτσι ξεκίνησε η Σχολή... Τότε, εγώ ήμουν 2 ετών. Αργότερα συμμετείχα και εγώ βοηθώντας στα μαθήματα Ελληνικών. Το στοιχείο μου ήταν η θάλασσα, που ήταν μπροστά στο σπίτι μου, έτσι άρχισα να διδάσκω καταδύσεις στα παιδιά που έκαναν τις διακοπές τους και περνώντας τα χρόνια έκανα μαθήματα και σε μεγαλύτερους. Η αίθουσα διδασκαλίας για τα υπόλοιπα μαθήματα ήταν κάτω από ένα δέντρο στην αυλή μας, πάνω στην παραλία. Όλοι όσοι συμμετείχαν έμεναν σε ιδιωτικά καταλύματα, καθώς δεν υπήρχαν ξενοδοχεία. Σχεδόν όλοι τρώγαμε και χορεύαμε στη Λαόμη, άλλες φορές στην ταβέρνα του Κρητικού ή στο λιμάνι στης Μαργαρίτας.

Χρειαζόμασταν μία έδρα

Όταν η γιαγιά μου από την Δανία πέθανε το 1997, ο θείος μου Peter πρότεινε ότι θα ήταν καλό να βρισκόμαστε όλοι μαζί σε κάποιο μέρος, όπως η Φολέγανδρος που την αγαπούσαμε όλοι. Έτσι η θεία μου η Kirsten, η οποία δίδασκε ζωγραφική στη Φολέγανδρο, έχτισε ένα σπίτι πίσω από το Άμπελος.

Ο θείος μου Peter και η θεία μου Rebecca, οι οποίοι μόλις είχαν αρχίσει να παράγουν δικό τους κρασί στην Καλιφόρνια το οποίο είναι και από τα καλύτερα στον κόσμο, είχαν παθιαστεί πολύ με το εγχείρημα να βρισκόμαστε όλοι μαζί στην Φολέγανδρο. Έτσι αποφάσισαν να επενδύσουν στο Άμπελος. Ένα μέρος με ένα σπίτι για εκείνους και ένα μέρος για διαμονή όσων συμμετέχουν στα εργαστήρια. Το διάστημα που δεν θα υπήρχαν εργαστήρια, μπορούσε να λειτουργεί ως ξενοδοχείο. Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησε η Άμπελος...

Άμπελος

Το όνομα Άμπελος, το έδωσε ο πατέρας μου Φώτης από την ελληνική λέξη αμπέλι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αμπέλι το έφερε στην Ελλάδα ο Θεός του κρασιού, του χορού, της γονιμότητας και του πνεύματος ο Διόνυσος. Όλοι σκεφτήκαμε ότι είναι το κατάλληλο όνομα τόσο για το ξενοδοχείο στην Φολέγανδρο, όσο και για το οινοποιείο στην Καλιφόρνια.

Δημιουργώντας το Άμπελος

Οι γονείς μου, ο Φώτης και η Άννα, σχεδίασαν σε μια ακουαρέλα, πως είχαν φανταστεί το Άμπελος. Το σχέδιο άρεσε στον Peter και τη Rebecca. Η ιδέα ήταν να μοιάζει με ένα μικρό χωριό γύρω από μια λίμνη. Έτσι και έγινε...

Μικρά κτίσματα γύρω από την πισίνα. Όλα τα δωμάτια διαφορετικά, ασβεστωμένα, αλλά με χρωματιστά παράθυρα και πόρτες και ιδιωτικές βεράντες το καθένα. Δίπλα στην πισίνα, ένα μικρό αμφιθέατρο για πρόβες και συγκεντρώσεις, για εκτιμήσεις πινάκων ζωγραφικής, ένα ποτό ή απλά ηλιοθεραπεία.

Επιπλέον μικροί κήποι και αυλές πίσω. Επίσης μπροστά από την είσοδο ένας άνετος χώρος στάθμευσης.

Οι παλιοί στάβλοι μετατράπηκαν σε χώρο υποδοχής με κουζίνα και επιπλέον τουαλέτα. Τέλος, δίπλα στην είσοδο, ένα ωραίο μικρό διώροφο σπίτι για τον Peter και τη Rebecca.

Η Άμπελος ανοίγει το 2001

Ήταν μια πολύ ευτυχισμένη στιγμή για εμάς. Οι γονείς μου και εγώ, διευθύναμε το Άμπελος, ο Peter και η Rebecca ήταν οι επενδυτές, ενώ όταν ήρθαν από την Αμερική βοήθησαν όπου χρειαζόταν.

Το 2013 ανέλαβα την διεύθυνση του ξενοδοχείου και την ίδια χρονιά παντρευτήκαμε με την Αρετή. Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στην Φολέγανδρο και ελπίζουμε να σας προσφέρουμε ωραίες στιγμές στο Άμπελος.

Φυσικά οι γονείς μου, εξακολουθούν να μας βοηθούν εδώ. Ο Φώτης έχει πάντα μια ιστορία να πει για την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Η Άννα εξακολουθεί να είναι η βασική κηπουρός μας. Θα τη συναντήσετε ανάμεσα στα φυτά, και μπορείτε να τη ρωτήσετε σχεδόν τα πάντα σχετικά με τη Φολέγανδρο και την ιστορία της.

Το κατάστημα του Φώτη "Made in Folegandros"

Το 2007 ο Φώτης άνοιξε το κατάστημα και εργαστήριο κοσμημάτων του όπου φτιάχνει όλα τα κοσμήματα με τα χέρια του. Για παράδειγμα, έχει μια συλλογή εμπνευσμένη από τις φωτογραφίες των Αιγυπτιακών Fayum, ηλικίας άνω των 2000 ετών. Μπορείτε αν θέλετε να επισκεφθείτε το κατάστημά του Made in Folegandros. Μπορεί να δημιουργήσει κάτι ειδικά σχεδιασμένο σας, αν το επιθυμείτε. Πάνω απ 'όλα όμως είστε ευπρόσδεκτοι μόνο για μια συνομιλία ή ίσως για μια συζήτηση για την ιστορία.

Δραστηριότητες

Σήμερα οι περισσότεροι από τους επισκέπτες μας έρχονται για να απολαύσουν τις διακοπές τους στην όμορφη Φολέγανδρο, με καλή διάθεση. Κάποιοι είναι ονειροπόλοι, περιπατητές ή δύτες. Κάποιοι με οικογένειες, νέοι ή μεγάλοι. Κάποιοι ζωγραφίζουν και κάποιοι γράφουν ένα βιβλίο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας ζεστής ημέρας είναι ωραίο να συναντήσετε νέους φίλους για ένα ποτό στην πισίνα.

Το πρωί πριν ξεκινήσετε τη μέρα σας μπορείτε να πάρετε μερικές καλές ιδέες για πεζοπορία σε μικρές παραλίες την ώρα του πρωινού.

Μπορείτε να λάβετε μέρος σε κάποιο από τα τμήματα γιόγκα ή ζωγραφικής που διοργανώνουμε.

Ίσως να θέλετε να οργανώσετε ένα εργαστήριο ή μάθημα, ή να είστε μια ομάδα, που ίσως θέλετε να χρησιμοποιήσετε τις εγκαταστάσεις μας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη μητέρα μου Άννα, καθώς αυτή πρώτη απ'όλους ήταν η κύρια διοργανώτρια όλων των δραστηριοτήτων.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Άννα στο τηλέφωνο 00306942615160 ή στο email: